maanantai 20. marraskuuta 2017

Tietoturva


1. Virus -

Virus on tietokoneohjelma, joka monistaa itseään ja leviää tietokoneesta toiseen. Useimmiten virukset tulee ohjelman latauksen tai asennuksen yhteydessä.

2. Mato -

Mato on haittaohjelma, hyvin samanlainen kuin virus. Madon tehtävänä on levitä tietokoneesta toiseen automaatisesti ilman tietokoneen käyttäjän toimenpiteitä.

3. Spyware -

Vakoiluohjelma, joka kerää tietoja tietokoneesta ja sen käyttäjästä tietoja ilman suostumista. Vakoiluohjelmat välittää tietoa muille tahoille.

4. Roskaposti -

Roskaposti on sähköpostin kautta tapahtuvaa massapostitusta, johon sähköpostin käyttäjä ei ole antanut lupaa.

5. Identiteettivarkaus -

Identiteettivarkaus on toisen henkilön tietojen varastaminen ja niiden käyttäminen. Usein niitä käytetään laittomissa sopimuksissa.

6. Tietojenkalastelu -

Verkkourkinta toiselta nimeltään, jolla pyritään saamaan toisten yksityisiä tietoja haltuun, kuten tilitietoja.

7. Nettipetos -

Pyritään huijaamaan henkilöä, esimerkiksi pyytämällä rahaa asioihin ja lupaamalla rahaa takaisin. Rahoja takaisin ei tietänkään saa.

8. Social Engineering -

Sana huijaukselle, jossa rikollinen yrittää huojata ja manipuloida uhreja antamaan yksityisiä tietoja.

9. Porttiskannaus -

Menetelmä, jolla pyritään selvittämään tietojärjestelmän eri tietoliikenneporteissa toimivia ohjelmia, käyttöjärjestelmiä ja niiden haavoittuvuutta.

10. Nigerialaiskirje

On petos, jossa pyydetään sähköpostin kautta antamaan rahaa, jotta saa lunastettua esimerkiksi voittamansa summan.

11. Man in the Middle -

Hyökkäys, jossa hyökkääjä asettuu kahden osapuolen välisen tietoliikenteen välittäjäksi ja halutessaan muuttaa viestien sisältöä.

12.

Suomessa tietosuojavaltuutettu on suomalainen viranomainen, joka valvoo henkilötietojen rekisteröintiä, käyttöä ja luovutusta.

13.

Suomalaisella on oikeus kieltää yhteystietojen luovuttaminen yhteys-, osoite- tai muuna vastaavana tietopalveluna sekä tietojensa luovutus asiakasrekisterin tai muun vastaavan rekisterin päivitystä varten.

14

Yleiset palvelut, kuten google, kerää erilaisia tietoja sinusta, kuten sijaintisi, nimesi, sähköpostisi, mahdollisesti puhelinnumerosi ja sukupuolesi.

15.

Sanon asiakkaalle, että hän voi ladata ohjelman, joka suojaa tietojasi, kuten f-secure. Kerron myös, että kannattaa tutkia tarkkaan missä tietoja käyttää.

16.

Hyvässä salasanassa on ISOJA ja pieniä kirjaimia, numeroita ja mahdollisesti erikoismerkkejä.

17.

a) ei hyvä
b) kohtalainen
c) hyvä
d) hyvä
e) ei hyvä
f) ei hyvä
g) ei hyvä
h) ei hyvä










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti